kajusia 1 862 Opublikowano 15 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2022 Artykuł ze szczególną dedykacją dla @ RIDE! CO TO SĄ ODNAWIALNE ŹRÓDŁA ENERGII? Odnawialne źródła energii to takie, których naturalne zasoby nie zmniejszają się podczas wytwarzania prądu lub bardzo szybko się odbudowują. Wykorzystują praktycznie nieskończoną, odnawialną energie z wiatru, wody, słońca czy skał. JAK POZYSKUJEMY ENERGIE ODNAWIALNĄ? Elektrownie wodne, gdzie wykorzystuje się energię grawitacyjną wody (np.: prąd w rzekach), Elektrownie fotowoltaiczne, gdzie wykorzystuje się promieniowanie słoneczne, Elektrownie geotermalne, gdzie wykorzystuje się energię cieplną Ziemi, Elektrownie wiatrowe, gdzie wykorzystuje się moc wiatru, Biomasa, gdzie wykorzystuje się biopaliwo (np.: pochodzenia roślinnego). ŹRÓDŁA ENERGII W POLSCE ZAKAZ SPRZEDAŻY AUT SPALINOWYCH Parlament Europejski poparł propozycje komisji europejskiej i już od 2035 roku nie kupimy nowego auta spalinowego. Zakaz dotyczy aut osobowych i lekkich dostawczych a w salonach dostępne będą tylko auta elektryczne i te, które wykorzystują wodór do produkcji prądu. Co prawda dalej będziemy mogli kupić auto spalinowe ale tylko na rynku wtórnym. Zakaz sprzedaży aut spalinowych , jak uważają europarlamentaryści, jest wiąże się z dbałością o klimat i jakość powietrza. AUTA BEZEMISYJNE Auta bezemisyjne to inaczej samochody elektryczne, które w miejscu, w którym są używane nie wydzielają żadnych spalin i nie trują okolicznego powietrza. Takie auta nie posiadają rury wydechowej no chyba, że dla ozdoby. Wiele osób (w tym także do niedawna ja) uważają samochody elektryczne za bardzo drogie auta, otóż NIE! Poniżej wymienię 10 modeli samochodów elektrycznych, które kosztują poniżej 150 000 zł. 10. Citroen e-C4 – od 148 400 zł 9. Mini Electric – od 146 800 zł 8. Mazda MX-30 – od 145 900 zł 7. Opel Corsa-e – od 141 600 zł 6. Peugeot e-208 – od 131 400 zł 5. Nissan Leaf – od 129 900 zł 4. Renault Zoe – od 124 900 zł 3. Fiat 500e – od 107 000 zł 2. Smart EQ Fortwo – od 99 100 zł 1. Dacia Spring – od 89 400 zł Dziękuję za przeczytanie artykułu! Nie zapomnijcie podzielić się swoimi wrażeniami w komentarzu ;3 2 1 2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Założyciel Sieci Ride! 2 144 Opublikowano 15 Czerwca 2022 Założyciel Sieci Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2022 Piękny artykuł ❤️😍 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mefistoo 873 Opublikowano 16 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2022 Co do zakazu produkowania spalinowych duży + tylko dużo czasu trzeba czekać 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2022 (edytowane) Świetny artykuł. Ja samochodów elektrycznych nie lubię dla mnie to głupota po prostu 🤷 @ RIDE! Mam styczność codziennie z teslami niestety i nie są takie super Ekstra fajne na jakie wyglądają W Holandii jest dużo stacji lądujących, a w Polsce? Ledwo, ledwo. Edytowane 16 Czerwca 2022 przez Mrs.Ana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sosna 84 Opublikowano 16 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2022 Tylko gdzie będą trzymać te wszystkie '''baterie'' co mogą ważyć więcej od silnika... Ekologia 😂 a a artykuł bardzo przyjemny, oby tak dalej :) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Założyciel Sieci Ride! 2 144 Opublikowano 16 Czerwca 2022 Założyciel Sieci Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2022 3 godziny temu, Mrs.Ana napisał: Świetny artykuł. Ja samochodów elektrycznych nie lubię dla mnie to głupota po prostu 🤷 Tesla S performance osiąga setkę szybciej niż formuła 1 :p o to o 4 dziesiąte sekundy :) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Założyciel Sieci Ride! 2 144 Opublikowano 16 Czerwca 2022 Założyciel Sieci Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2022 3 godziny temu, Mrs.Ana napisał: Świetny artykuł. Ja samochodów elektrycznych nie lubię dla mnie to głupota po prostu 🤷 @ RIDE! Mam styczność codziennie z teslami niestety i nie są takie super Ekstra fajne na jakie wyglądają W Holandii jest dużo stacji lądujących, a w Polsce? Ledwo, ledwo. To ciekawe, bo użytkuje już druga od 2015 roku i jestem bardzo zadowolony ;D 1 minutę temu, RIDE! napisał: To ciekawe, bo użytkuje już druga od 2015 roku i jestem bardzo zadowolony ;D W Polsce tez są, poza tym, można ladowac w domu, przez jedna noc można śmiało naładować tesle na 450/500 km ze stacji ładującej na 220w a a watpie, by ktoś robił codziennie te 500 km, a jak robi, to nie kupuje tesli :p 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cuye 7 Opublikowano 16 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2022 Ciekawie sie czytało jak najbardziej artykuł na + 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TylkoZabci 166 Opublikowano 17 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2022 Warte uwagi. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Użytkownik 459 Opublikowano 19 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2022 Fajne to Kaja 1 Ostatni stanął na podium, przyjaciel stanie się wrogiem, nigdy na odwrót Powiedz mi, kurwa, dlaczego w kościele księża dotykają małych chłopców? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
A1MSTAR1337 142 Opublikowano 19 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2022 Bardzo piękny artykuł, fajnie się czyta ;P 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi