Skocz do zawartości

Zablokowane Krótki artykuł o ENERGII ODNAWIALNEJ

kajusia
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

odnawialne-zrodla-energii.jpg.04e1dae7bf3ba91a6593798524c189f8.jpg

Artykuł ze szczególną dedykacją dla @ RIDE!

CO TO SĄ ODNAWIALNE ŹRÓDŁA ENERGII?

Odnawialne źródła energii to takie, których naturalne zasoby nie zmniejszają się podczas wytwarzania prądu lub bardzo szybko się odbudowują. Wykorzystują praktycznie nieskończoną, odnawialną energie z wiatru, wody, słońca czy skał.

Odnawialne źródła energii – Wikipedia, wolna encyklopedia

JAK POZYSKUJEMY ENERGIE ODNAWIALNĄ?

• Elektrownie wodne, gdzie wykorzystuje się energię grawitacyjną wody (np.: prąd w rzekach),
  • Elektrownie fotowoltaiczne, gdzie wykorzystuje się promieniowanie słoneczne,
  • Elektrownie geotermalne, gdzie wykorzystuje się energię cieplną Ziemi,
  • Elektrownie wiatrowe, gdzie wykorzystuje się moc wiatru,
  • ‍Biomasa, gdzie wykorzystuje się biopaliwo (np.: pochodzenia roślinnego).

ŹRÓDŁA ENERGII W POLSCE

Źródła energii w Polsce w 2020: mniej węgla, więcej gazu i OZE -  WysokieNapiecie.pl

ZAKAZ SPRZEDAŻY AUT SPALINOWYCH

Parlament Europejski poparł propozycje komisji europejskiej i już od 2035 roku nie kupimy nowego auta spalinowego. Zakaz dotyczy aut osobowych i lekkich dostawczych a w salonach dostępne będą tylko auta elektryczne i te, które wykorzystują wodór do produkcji prądu. Co prawda dalej będziemy mogli kupić auto spalinowe ale tylko na rynku wtórnym. Zakaz sprzedaży aut spalinowych , jak uważają europarlamentaryści, jest wiąże się z dbałością o klimat i jakość powietrza.

AUTA BEZEMISYJNE

Auta bezemisyjne to inaczej samochody elektryczne, które w miejscu, w którym są używane nie wydzielają żadnych spalin i nie trują okolicznego powietrza. Takie auta nie posiadają rury wydechowej no chyba, że dla ozdoby. Wiele osób (w tym także do niedawna ja) uważają samochody elektryczne za bardzo drogie auta, otóż NIE!

Poniżej wymienię 10 modeli samochodów elektrycznych, które kosztują poniżej 150 000 zł.

10. Citroen e-C4 – od 148 400 zł      Citroen e-C4 (2022). Opis wersji i cennik

9. Mini Electric – od 146 800 zł          MINI MINI ELECTRIC - leasing i wynajem długoterminowy - Carsmile

8. Mazda MX-30 – od 145 900 zł      Mazda MX-30 Elektryczny 35.5kWh 145KM 107kW od 2020 • Dane techniczne •  AutoCentrum.pl

7. Opel Corsa-e – od 141 600 zł         Nowy Opel Corsa-e już jeździ. Debiut nowego samochodu elektrycznego, silnik  spalinowy na drugi plan - Dziennik.pl

6. Peugeot e-208 – od 131 400 zł     Elektryczny Peugeot e-208 (2020). Opis wersji i cennik

5. Nissan Leaf – od 129 900 zł            Nissan Leaf (2022). Opis wersji i cennik

4. Renault Zoe – od 124 900 zł           Cennik nowego Renault Zoe zaczyna się od 124 900 – Auto / Moto

3. Fiat 500e – od 107 000 zł               Fiat 500 Electric Review 2022 | heycar 

2. Smart EQ Fortwo – od 99 100 zł   Smart EQ Fortwo - sprawdziliśmy, jaki realny zasięg oferuje zimą - TEST

1. Dacia Spring – od 89 400 zł            Dacia Spring ciągle bez polskiej ceny. Znamy za to tę z Francji i jest  tanio | Autokult.pl

psycha_yellowgreen.png.405a0049446cf94f889da5799e753e60.png

Dziękuję za przeczytanie artykułu! Nie zapomnijcie podzielić się swoimi wrażeniami w komentarzu ;3

psycha_yellowgreen.png.405a0049446cf94f889da5799e753e60.png

• Lubie to ! 2
  • Dzięki ! 1
  • LOVE <3 2
  • Mistrzostwo 1

Świetny artykuł. Ja samochodów elektrycznych nie lubię dla mnie to głupota po prostu 🤷

@ RIDE!  Mam styczność codziennie z teslami niestety i nie są takie super Ekstra fajne na jakie wyglądają :D

W Holandii jest dużo stacji lądujących, a w Polsce? Ledwo, ledwo. 

Edytowane przez Mrs.Ana

Tylko gdzie będą trzymać te wszystkie '''baterie'' co mogą ważyć więcej od silnika... Ekologia 😂 a a artykuł bardzo przyjemny, oby tak dalej :)

• Lubie to ! 1

• Założyciel Sieci
3 godziny temu, Mrs.Ana napisał:

Świetny artykuł. Ja samochodów elektrycznych nie lubię dla mnie to głupota po prostu 🤷

Tesla S performance osiąga setkę szybciej niż formuła 1 :p o to o 4 dziesiąte sekundy :) 

• Lubie to ! 1

• Założyciel Sieci
3 godziny temu, Mrs.Ana napisał:

@ RIDE!  Mam styczność codziennie z teslami niestety i nie są takie super Ekstra fajne na jakie wyglądają :D

W Holandii jest dużo stacji lądujących, a w Polsce? Ledwo, ledwo. 

To ciekawe, bo użytkuje już druga od 2015 roku i jestem bardzo zadowolony ;D 

1 minutę temu, RIDE! napisał:

To ciekawe, bo użytkuje już druga od 2015 roku i jestem bardzo zadowolony ;D 

W Polsce tez są, poza tym, można ladowac w domu, przez jedna noc można śmiało naładować tesle na 450/500 km ze stacji ładującej na  220w a a watpie, by ktoś robił codziennie te 500 km, a jak robi, to nie kupuje tesli :p 

• Lubie to ! 2

Fajne to Kaja :peepoLove:

• LOVE <3 1

Ostatni stanął na podium, przyjaciel stanie się wrogiem, nigdy na odwrót
Powiedz mi, kurwa, dlaczego w kościele księża dotykają małych chłopców?

• Gość przestał(a) promować temat
  • Gość zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie