Skocz do zawartości

Zablokowane [ZAMKNIĘTY]Światowy dzień recyklingu

Jo nie chciał ツ
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

• V.I.P

1marca(1).gif.3e64376a3c24104fd750fdc6375b0a46.gif

Dla chcących dowiedzieć się czegoś nowego przygotowałam historię recyclingu, jak to było kiedyś.
Tak, jak na graficzne widzicie 18 marca, czyli dzisiaj obchodzimy światowy dzień recyklingu. 

psycha_darkgreen.png

1327264.png

Recykling, czyli proces ponownego wykorzystania materiałów do wytwarzania nowych produktów,
był praktykowany w różnych formach na przestrzeni dziejów.

1327264.png

W starożytności ludzie ponownie wykorzystywali i zmieniali przeznaczenie materiałów, takich jak ceramika

i metalowe przedmioty. Praktyka topienia i ponownego odlewania metali była powszechna w

starożytnym Rzymie i Grecji, a papier z recyklingu był produkowany w Chinach już w VII wieku.

1327264.png

Podczas II wojny światowej recykling stał się koniecznością, ponieważ brakowało wielu materiałów

potrzebnych do działań wojennych. Rządy zachęcały obywateli do zbierania i recyklingu materiałów,

takich jak złom, guma i papier. Po wojnie recykling był nadal praktykowany, ale stał się

mniej powszechny, ponieważ nowe materiały stały się tańsze i łatwiej dostępne.

1327264.png

Obecnie recykling jest powszechną praktyką w wielu krajach na całym świecie. Materiały takie jak papier,

szkło, metal i tworzywa sztuczne są zbierane i sortowane w celu recyklingu, a wiele produktów jest

wytwarzanych z materiałów pochodzących z recyklingu. Przemysł recyklingu stworzył również miejsca

pracy i możliwości gospodarcze, a także pomógł zmniejszyć ilość odpadów i chronić zasoby naturalne.

psycha_darkgreen.png

Źródło: 1 | 2

• Lubie to ! 1
  • Mistrzostwo 1

• V.I.P

Dzięki  dobrze wiedzieć,  akurat przyda mi się w szkole co napisałaś.ok

Wezmę sobie to na wypracowanie. Mam nadzieję że mogę?  

Edytowane przez Olaf Scholz

• 2 tygodnie później...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie