Skocz do zawartości

Zablokowane [ZAMKNIĘTY]Porozmawiajmy o sporcie - zawód dla każdego

Malutki Kryspinek
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

porozmawiajmyossporcie333333.png.6d8fad5ca3b40088aab3402fc3af7393.png

Osoby LGBTQ+ w każdym społeczeństwie stanowią około 5-10% populacji. Dzięki wielu kampaniom społecznym osoby te zyskują coraz większą akceptację, ale w sporcie wciąż jest to temat tabu - środowiska futbolowe uchodzą za jedne z najbardziej homofobicznych. Sportowcy na coming out decydują się rzadko - jeżeli już, ma to miejsce po zakończeniu kariery sportowej, jednak jest tu kilka wyjątków. Kilka dni temu piłkarz reprezentacji Czech Jakub Jankto zdecydował zrobić coming out stając się pierwszym rozpoznawalnym na arenie międzynarodowej aktywnym piłkarzem, który tego dokonał.

Jakub Jankto jest zawodnikiem hiszpańskiego Getafe wypożyczonym do Sparty Pragi, od 2017 roku jest również zawodnikiem reprezentacji Czech. Sportowiec 13 lutego opublikował w mediach społecznościowych film, w którym przyznał, że jest gejem.

image.png.fd79becd1bb19b717d57fd74f889aa33.png

"Ahoj, jestem Jakub Jankto.

Jak wszyscy chcę żyć jako wolny człowiek,

bez strachu, uprzedzeń i przemocy.

Z miłością. Jestem homoseksualny

i nie chcę dłużej się ukrywać"

image.png.88cb663afa48c03e4763800c21b85cc0.pngimage.png.4f02192432a74a92c1ba538e1e96835b.png

Wyznanie piłkarze zostało bardzo ciepło odebrane przez kluby oraz federacje piłkarskie.

Podczas konferencji prasowej trener Bayernu Monachium Julian Nagelsmann powiedział:

"Uważam to za odwagę, ale powinno to być normalne. Świat jest bardzo kolorowy. To dobre dla społeczeństwa.

Myślę, że brak ujawnienia się może być bardzo stresujący. To powinno stać się normalne. Cieszę się, że to zrobił"

image.png.632cc3089d8ae34d9c8b0fef5c50d97b.png

Niektórzy zawodnicy decydują się na wsparcie osób LGBTQ+ np. poprzez noszenie opaski kapitańskiej w barwach tęczy. 

image.png.2efc8ad25780f60fd33c4b3f372b7ca5.png

Manuel Neuer - kapitan reprezentacji Niemiec i Bayernu Monachium z tęczową opaską na ramieniu.

Pomimo akceptacji osób nieheteronormatywnych w takich krajach jak Niemcy, czy Anglia, wciąż istnieją wyjątki, zwłaszcza wśród węgierskich i polskich kibiców

image.png.62cf1e2e274fb8b0f6080deca91e5eda.png

homofobiczny baner kibiców reprezentacji Węgier podczas UEFA EURO 2020

Pomimo, iż żyjemy w XXI wieku w cywilizowanej Europie podstawowe prawa człowieka i szacunek wciąż nie są standardem. Jeszcze sporo czasu i pracy potrzeba, aby całość społeczeństwa uznała za normalne coś co jest normalne.

źródła:

https://wyborcza.pl/7,154903,29460926,przelom-w-sporcie-pilkarz-reprezentacji-czech-jakub-jankto.html

https://fcbayern.com/en

zdjęcia: twitter

Edytowane przez Ursula von der Leyen
  • Lubie to ! 3

• Zasłużony Psychol

Fajny i w sumie ważny temat poruszyłeś, aczkolwiek ja jestem po środku. Otóż wyznanie piłkarza popieram i akceptuję, ale robienie szumu itp dla mnie jest trochę niedorzeczne. Żeby nie było, akceptuje osoby LGBT, ale niech te osoby sobie żyją jak każdy inny i nie narzucają innym swojej ideologii. Może i jestem staroświecki, czekam na fale krytyki :kotek:

• Dzięki ! 1

image.gif.49cd3564c1478e14e594f17c333f328a.gif

336992576_235548488840874_6247520291427006999_n.gif

• V.I.P

Tak jak @ Mistrz Yoda  napisał wyżej niepotrzebny był tego rozgłos, ale fajnie, że chłopak się nie wstydzi swojej orientacji seksualnej i za to duży szacunek bo teraz słabo jest akceptowane to przez większą rzeszę ludzi. Sam mam koleżankę która jest LGBT, ale nie z samej woli tylko przez pewną dziewczynę która też jest, ale mimo tego to jest super osobą i mówi, że żałuje tej decyzji którą podjęła przez nią. Szacun dla tych osób które nie wstydzą się przyznać do swojej orientacji tylko niech nie mówią o tym tak głośno i będzie super. Swoją drogą bardzo fajny artykuł :)

Przez Malutki Kryspinek,

Ciężko nie mówić o tym głośno skoro z niewiadomych prrzyczyn ludzie reagują na to, że ktoś jest LGBTQ+ agresją. Wciąż w PL nie mamy żadnych praw - nie możemy nawet sformalizować związku :) Dobrze, że mam zajebistych rodziców, bo czasami niektórzy są wstanie wyrzec się dziecka przez to, że jest homoseksualne. Mówienie o tym jest potrzebne, aby ludzie widzieli, że to jest normalne i nie traktowali nas jak kosmitów

Przez   azjatkalove,

Wiesz może i masz racje, że trzeba mówić o tym głośno tylko zwróć uwagę na to, że jest już trochę mówione o tym i ludzie nie przyjmują tego za bardzo do wiadomości.

Przez Malutki Kryspinek,

Na zachodzie Europy się udało. Na PL też przyjdzie czas :)

• Lubie to ! 1

MANIEKsyg.gif.d3112df139d434053dd66666e47e6e74.gif

Także mam znajomą, która jest biseksual, gdy mi to powiedziała, przyznam zszokowało mnie to na 5 minut, ale nie było tak że próbowałem ją omijać lub gardzić nią. Jest osobą bardzo inteligentą i ciekawą, aczkolwiek jestem przeciwko temu by ta sama płeć calowała sie itp, w publicznym miejscu, brzydzi mnie to , w  domu niech robią co chcą.:nerd:

Przez Malutki Kryspinek,

Nie mam nic przeciwko, ale... to wciąż homofobia :(

• Lubie to ! 1

W dniu 18.02.2023 o 21:45, Ursula von der Leyen napisał:

środowiska futbolowe uchodzą za jedne z najbardziej homofobicznych.

Piłka nożna jest najpopularniejszym sportem na świecie, więc wiadomym jest, że kibicom można wiele zarzucić.

Duża część piłkarzy w młodych latach żyła w biedzie gdzie mieli wkładane do głowy, że mężczyzna powinien żyć z kobietą i odwrotnie.

Ciężko potem zmienić nastawienie jeżeli od najmłodszych lat słyszysz jedno i to samo.

Tak samo masz w Polsce jak mieszkasz na wsi gdzie te religijność jest wyższa niż w miastach. 

Jeżeli chodzi o kibiców to bardziej kibole są problemem niż tacy niedzielni obserwatorzy. Mają oni swoje zasady, którymi kierują się i ciężko byłoby to zmienić.

Ogólnie kibole byliby ciekawym tematem do poruszenia, bo potrafią sporo namieszać w piłce.

Osoby LGBTQ+ w każdym społeczeństwie stanowią około 5-10% populacji. Dzięki wielu kampaniom społecznym osoby te zyskują coraz większą akceptację

Właśnie nie wiem czy przez tą ilość kampanii, niektórzy jeszcze gorzej patrzą na osoby LGBTQ+. Jeżeli jakiś temat porusza się zbyt często to po czasie męczy. 

Często też osoby, które próbują promować LGBTQ+ robią to w taki sposób, że jeszcze bardziej odpychają np. była taka gala freakfightowa "Pink mma", która jest tutaj idealnym przykładem.

Wyznanie piłkarze zostało bardzo ciepło odebrane przez kluby oraz federacje piłkarskie.

Kluby w takich przypadkach mają ogólnie słabą sytuację. Jeżeli odniosą się pozytywnie to narażą się tym, którzy są nastawieni negatywnie. A jeżeli odniosą się negatywnie to narażą się tym co są nastawieni pozytywnie.

Tutaj wybrali opcję, która popiera piłkarza, chociaż część z nich robi to po prostu po to aby przypodobać się osobom LGBTQ+, bo kluby i federacje akurat stawiają jedynie na gotóweczkę :P 

W dniu 19.02.2023 o 15:24, Pardavejas napisał:

aczkolwiek jestem przeciwko temu by ta sama płeć calowała sie itp, w publicznym miejscu, brzydzi mnie to , w  domu niech robią co chcą

To akurat wkurwia niezależnie od płci. Jakiś zwykły buziak to jeszcze luz. Ale jak się zaczynają ślinić jak pojebani w jakimś busie to krew zalewa.

Taki zwykły pocałunek nie powinien być problemem, bo przecież zawsze można się odwrócić i nie podglądać.

Ogólnie i tak jest lepiej niż było z akceptacją innych ideologi, a idealnie nie będzie nigdy, bo 100% poparcia uzyskać się nie da.

Osobiście jest mi obojętne kto i jak sobie żyje o ile nie próbuje mi czegoś wciskać na siłę.

Myślę że z biegiem lat osobom LGBTQ+ będzie łatwiej, ponieważ obecnie dzieci powoli uczą się że związki nie wiążą się tylko z mężczyzną i kobietą.

Przez Malutki Kryspinek,

Wielkie zachodnie kluby, a w szczególności niemieckie i angielskie są bardzo zaangażowane we wsparcie osób LGBTQ+. W lidze niemieckiej nawet ultrasi w większości klubów mają na każdym meczu wielką tęczową flagę - podczas Pride Month wiele firm w tym sponsorów tych klubów dodaje do logo swoich produktów elementy tęczy, chorągiewki przy rzutach różnych są tęczowe, a nawet stadion Bayernu jest podświetlony w te barwy. To dowód na to, że się da. Niemcy od wychowywania w nienawiści ( początek XX w.) dali radę drastycznie zmienić sposób myślenia o innych, więc to doskonały dowód, że się da.

• Lubie to ! 2

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie