Skocz do zawartości

Zablokowane Tłusty czwartek


Aysza ツ
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

18.PNG.39044b77087674f16c99cb860bec0644.PNG
Tłusty czwartek jest obchodzony w Polsce i innych krajach europejskich, takich jak Niemcy czy Austria, jako dzień,
w którym można zjeść wiele tłustych i kalorycznych potraw, zwłaszcza pączków, faworków
i innych wypieków. Jest to ostatni dzień karnawału, przed rozpoczęciem okresu Wielkiego Postu.

 

W Polsce tłusty czwartek jest jednym z najbardziej lubianych świąt kulinarnych, a jedzenie pączków stało się
już niemal obowiązkowym elementem tego dnia. Jednocześnie, warto pamiętać, że zbyt wiele
tłustych potraw i słodyczy może negatywnie wpłynąć na zdrowie, dlatego warto spożywać je z umiarem.

 

19.png.2a0faaa42f43c062f1633570ee65d405.png

Historia tłustego czwartku sięga wieków wstecz i ma swoje korzenie w obrzędach pogańskich, związanych
z przełomem zimy i wiosny. Wówczas obchodzono tzw. ostatki,
czyli ostatnie dni przed rozpoczęciem okresu Wielkiego Postu, który wymagał od wiernych rezygnacji z mięsa i innych bogatych potraw.

 

W Polsce tłusty czwartek pojawił się prawdopodobnie w XVI wieku, a początkowo był związany głównie z obrzędami ludowymi.
W tamtych czasach tłuste potrawy, takie jak mięso, smalec czy słonina, były trudno dostępne i drogie,
dlatego ich spożycie było zarezerwowane na specjalne okazje, takie jak właśnie tłusty czwartek.

W XIX wieku tłusty czwartek zaczął nabierać cech święta narodowego i kulturalnego, a jego obchody zaczęły przypominać
karnawałowe zabawy. W Polsce pojawiły się wtedy tradycyjne wypieki, takie jak pączki czy faworki, które z czasem stały się nieodłącznym elementem tego dnia.

 

21.png.fbf79350502f7ed1f9b414e141afd38b.png

>>> Wcześniej pączki wykonane były z ciastka chlebowego, były one z nadziewane słoniną, boczkiem czy mięsem. 
>>> Pączek jest symbolem obfitości, szczęścia i dobrobytu. 
>>> Jest możliwość, że pączki zostały zapożyczone z kuchni arabskiej. Przysmaki znane już były w starożytnym Rzymie. 
>>> Przez to jaką obwódkę ma pączek można rozpoznać na jakim oleju został usmażony. Czym jaśniejsza obwódka, tym świeższy olej. 

 

Jakie nadzienie w pączku jest twoim ulubionym? 

 

Źródło: 1

  • Lubie to ! 2
  • +1 1
  • LOVE <3 1
  • Kupka 1

 

 

Screenshot_20240808_133038_Chrome.jpg.acf54556ae94b833cdbff77947d3fc39.jpg

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ciekawe twórcze niebanalne!

Masz talent dziewczynko niech ci Bóg w dzieciach wynagrodzi.

  • Dzięki ! 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, Aysza napisał:

W Polsce tłusty czwartek jest jednym z najbardziej lubianych świąt kulinarnych,

Warto dodać że jest najbardziej lubianym świętem o ile nie pracujesz w piekarni/cukierni.

Bo akurat dla osób które te pączki przygotowują to nic fajnego.

Miałem okazję pracować w tym terminie w piekarni.

Od godziny 15:30 w środę do godziny 4 w czwartek pierwsza zmiana przygotowywała, a od 4 do 16 druga zmiana, później przez tydzień dalej śmierdzisz zapachem pączków i fryturą ze smażenia tego wszystkiego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  •  Aysza ツ zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie