Oras 1 972 Opublikowano 9 Stycznia Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia Witam Was serdecznie. Dziś przygotowałem dla was artykuł, co powinno wiedzieć się o sushi. Myślę, że parę osób zdoła mi się zaciekawić Kuchnia japońska zyskuje coraz większą popularność w Polsce. Jeszcze parę lat temu trudno było znaleźć produkty do przyrządzenia takiej potrawy, jak sushi, a ceny w restauracjach wprawiały w zdumienie. Sushi to potrawa, o której słyszał chyba każdy. Ma ono grono zagorzałych zwolenników, jak i przeciwników, którzy nie wyobrażają sobie jedzenia ryby bez żadnej obróbki termicznej. Wbrew powszechnie panującej opinii, sushi nie wywodzi się z Japonii. Prawdopodobnie pochodzi z Chin, gdzie najstarsze wzmianki o podobnej potrawie datuje się na VI wiek. Początkowo ryż wyrzucano, następnie zaczęto zjadać go wraz z rybą. Z czasem doszedł do tego ocet ryżowy, który skracał okres fermentacji. Najpewniej w takiej formie danie dotarło do Japonii, gdzie dalej ewoluowało, by około dwustu lat temu przyjąć obecny kształt. Z czym podawać? Sushi najczęściej podaje się z sosem sojowym, zielonym chrzanem wasabi oraz różowym imbirem. Co ciekawe, tak naprawdę występuje tylko jeden gatunek imbiru, który naturalnie jest żółty. Sushi podaje się w małych kawałkach podobnej wielkości. Umożliwia to zjedzenie takiej porcji jednym kęsem. W przeciwnym razie, zgodnie z przyjętym zwyczajem, ugryzionego kawałka nie wolno odłożyć na talerz, lecz trzeba przytrzymać w powietrzu. Co potrzebne do przygotowania? Do przygotowania sushi rolowanego potrzebne są prasowane algi morskie, znane jako nori. Sushi powinno spożywać się tuż po przyrządzeniu i nie należy zostawiać resztek na później. Ponadto Japończycy uważają, że wszystkie składniki trzeba podawać w stanie jak najbardziej zbliżonym do naturalnego, aby poczuć prawdziwy smak. Czy wasabi pasuje do sushi? W suszarniach, w których sushi master przygotowuje danie specjalnie dla nas, nie powinno się używać wasabi, ponieważ może być to odebrane jako podważenie kwalifikacji sushi mastera. Imbir gari powinien być spożywany tylko miedzy rożnymi odmianami sushi, w celu oczyszczenia kubków smakowych. Sushi tylko pałeczkami? Jeśli do tej pory nie spróbowałeś sushi, tylko dlatego, że obawiasz się jedzenia pałeczkami, być może ucieszy Cię fakt, że nie jest to wcale obowiązkiem. Sushi wcale nie trzeba jeść pałeczkami, o czym mówi nawet japońska etykieta. Potrawę ta można jeść również palcami, z czego korzystają także Japończycy. Nadciśnienie, a jedzenie sushi. Sushi uważane jest za jedną z najzdrowszych potraw. W jego skład wchodzą wyłącznie naturalne składniki i świeże produkty. Niestety, z wyjątkowego smaku powinny zrezygnować osoby, zmagające się z wysokim ciśnieniem tętniczym. Jest to spowodowane przede wszystkim wysoką zawartością sodu w sosie sojowym, będącym dodatkiem do dania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrOnSoN 489 Opublikowano 9 Stycznia Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia Bardzo ciekawy temat, uwielbiam sushi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oras 1 972 Opublikowano 13 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi