OxyMen2 53 Opublikowano 6 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2022 Witajcie! Artykuł o trunkach typu bimber, whisky , wódka . Dziś przedstawię Wam 3 alkohole, opiszę ich produkcję, historię, rodzaje oraz przedstawię ciekawostki związane z nimi. Wódka: Wysokoprocentowy napój alkoholowy uzyskiwany przez zmieszanie w odpowiednich proporcjach spirytusu rektyfikowanego z wodą. Może mieć charakter czysty, bez dodatków lub smakowy. Zawartość alkoholu etylowego w wódce wynosi nie mniej, niż 37,5% obi., zwykle 40% obi. Surowcami do produkcji wódek są produkty pochodzenia rolniczego, tradycyjnie zboża lub ziemniaki. W szerszym sensie, zwłaszcza historycznym, wódkami określa się napoje alkoholowe uzyskiwane na bazie destylowanego alkoholu pozyskanego z przerobu płodów rolnych. Rodzaje wódki: 1. Wódki czyste – to rozcieńczony wodą do 45% (lub więcej) spirytus rektyfikowany. *zwykłe – powstałe ze spirytusu rektyfikowanego rozcieńczonego z wodą *wyborowe – powstające w procesie dwukrotnej destylacji *luksusowe – powstające w procesie wielokrotnej destylacji *premium i *superpremium – powstające w procesie wielokrotnej destylacji i filtracji. 2. Wódki gatunkowe – otrzymywane ze spirytusu rektyfikowanego, wody, wyciągów roślinnych, olejków zapachowych i cukru. Wódki gatunkowe można podzielić na: *zwykłe – otrzymywane z destylatów owocowych i ziołowych rektyfikowanych *naturalne – otrzymywane z destylatów nierektyfikowanych *bimber – otrzymywany ze spirytusu destylowanego i nierektyfikowanego Wódki gatunkowe ze względu na ilość ekstraktu można również podzielić na: *wytrawne – do 50 g ekstraktu w 1L. *półwytrawne – od 51 g do 120 g w 1L. *półsłodkie – od 121 g do 220 g w 1L. *słodkie – od 221 g do 330 g w 1L. *likiery i kremy – powyżej 330 g ekstraktu w 1L. Ciekawostki: 1. Liderem światowej konsumpcji jest Rosja (57%). ( Dałbym Polskę) 😍❤️ 2. Pierwszą na świecie wódką, która odbyła lot z prędkością ponaddźwiękową była Polska wódka Wyborowa, serwowana pasażerom samolotu Concorda o napędzie turboodrzutowym. 3. Polską wódkę możemy znaleźć nawet w Japonii w Tesco. 😉 4. Polska jest pierwszym producentem w UE i czwartym na świecie. (!) BIMBER : Bimber (samogonka, brymucha, księżycówka) – wysokoprocentowy napój alkoholowy produkowany w warunkach amatorskich. Otrzymywany zazwyczaj przez destylację okresową z zacieru z fermentacji alkoholowej. Zależnie od surowców i sposobu oczyszczania bimber różni się zapachem i smakiem. Najczęściej otrzymywany z najtańszych produktów (zboże, ziemniaki, cukierki, cukier, melasa) bez dodatkowej rektyfikacji, jest bezbarwny i ma ostry, nieprzyjemny zapach. Składniki: 3,7 kg mąki kukurydzianej, 15 kg cukru, 5,7 dag drożdży i ok. 126 litrów wody. Przygotowując, nastaw pamiętajmy o ilości cukru. Wypracowany zacier, powinien być wytrawny ( w smaku nie powinniśmy wyczuwać cukru ) Przygotowując, bimber z owoców zadbajmy, by zacier nie zawierał dużej ilości osadów i resztek owoców. Dolewając, wypracowany zacier do kotła użyjmy sitaka. Sfermentowane owoce mogą, w końcowym etapie gotowania bimbru mogą mieć kluczowe dla jego smaku. Zacier po wypracowaniu nie powinien zbyt długo leżeć. Obserwując, rurkę fermentacyjną zauważysz, brak przepływu gazu z balona jest, to czytelny sygnał do dalszych prac. Nie należy gotować bimbru z owoców więcej jak dwa razy. Ciekawostki: 1. W okresie obu wojen światowych i stanu wojennego bimber był popularnym środkiem płatniczym. 2. Produkowany jest nadal w wielu rejonach kraju ze względów tradycyjnych, kulturowych i ekonomicznych przy czym jest znacznie tańszy od wódki. 3. Bimber domowej roboty ponoć smakuje lepiej niż taki z profesjonalnej produkcji. 4. Spożywany jest przede wszystkim przez mieszkańców Rosji. WHISKY : Whisky – napój alkoholowy powstały z destylacji zacieru zbożowego i poddawany dojrzewaniu w drewnianych (głównie dębowych) beczkach. Produkowany między innymi w Irlandii, Szkocji, Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. 1. Zacieranie - w etapie zacierania jęczmień jest czyszczony maszynowo i mielony na grubą mąkę zwaną miałem. Otrzymany miał jest następnie mieszany w naczyniu zwanym kadzią zacierną z gorącą wodą. 2. Fermentacja - brzeczka fermentuje w dużych zbiornikach zwanych kadziami fermentacyjnymi. Są one tradycyjnie wykonane z drewna takiego jak sosna oregońska. Po dodaniu do brzeczki drożdży rozpoczyna się fermentacja. W trakcie fermentacji drożdże zamieniają cukier zawarty w brzeczce w dwutlenek węgla i alkohol. Po około dwóch dniach proces wygasa i zatrzymuje się. W wyniku fermentacji otrzymujemy płyn o zawartości 8-10% alkoholu przypominający piwo. 3. Destylacja - proces rozpoczyna się, gdy temperatura w aparacie destylacyjnym osiąga punkt wrzenia wody. Alkohole zawarte w brzeczce parują i unoszą się do góry, a następnie opary skraplają się w chłodnicy do postaci surowego płynu. Jest to roztwór wodny alkoholu o zawartości około 20%. 4. Dojrzewanie - obecnie większość whisky dojrzewa w beczkach, w których wcześniej znajdowały się burbon, sherry, porto lub whisky. 5. Mieszanie - whisky mieszana powstaje w wyniku połączenia wielu rodzajów whisky słodowych i zbożowych. 6. Butelkowanie - ostatni etap tej produkcji. Whisky trafia do butelek. Lista rodzajów : https://pl.wikipedia.org/wiki/Lista_gatunków_whisky Ciekawostki: 1. W 2011 r. sprzedaż whisky w Polsce wzrosła o 30 proc. 2. W 2012 roku globalne spożycie whisky wyniosło 860 mln litrów. Na pierwszym miejscu pod względem ilości spożytej whisky była Francja (1,9 litra na osobę). 3. W 1915 roku w Zjednoczonym Królestwie wprowadzono prawo, zgodnie z którym każda whisky, aby zasłużyć sobie na tę nazwę, musi leżakować w dębowych beczkach przez co najmniej trzy lata. Podobało ci się ?? Źródła: https://pl.wikipedia.org/wiki/Wódka http://www.pva.org.pl/page-new/index.php/pl/polska-wodka/historia-wodki http://www.rozbria.pl/historia-wodki/ http://tipy.interia.pl/artykul_2071,jak-zrobic-bimber.html https://pl.wikipedia.org/wiki/Bimber http://facet.wp.pl/krotka-historia-bimbru-6002214781268609a https://pl.wikipedia.org/wiki/Whisky#Spo.C5.BCycie https://pixabay.com/pl/images/search/bimber/ 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2022 Coś ciekawego w ten poniedziałkowy dzień. Alkohol ma dużo zastosowań. 😄 Fajnie jest się czegoś dowiedzieć. + Za źródła, widać, że wyszukałeś sporo rzeczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EliteSpartan 37 Opublikowano 6 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2022 +1 za udostępnienie 😄 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
A1MSTAR1337 137 Opublikowano 7 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2022 Może być + Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi