Aysza ツ 959 Opublikowano 2 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2022 PIERWSI MIESZKAŃCY Pierwsi osadnicy Amsterdamu, wcale nie mieli łatwo, a to dlaczego? Amsterdam to miasto na bardzo podmokłym terenie. Z uwagi na liczne powodzie mieszkańcy musieli odnaleźć się w innej dziedzinie, żeby przetrwać. Czym zatem się zajmowano? Odpowiedź bardzo prosta, skoro teren wodnisty i podmokły z łatwością można zajmować się rybołówstwem czy żeglugą. POTĘGA PORTU Na początku była malutka zatoczka, która z biegiem czasu zamieniła się w port, co pozwalało na wiele nowych możliwości zarobkowych. Dzięki temu już w XV wieku Amsterdam był określany potęgą regionalną czy najbardziej zaludnionym miastem Europejskim. ARCHITEKCI NIE MIELI ŁATWO Jak wybudować przystań na podmokłym terenie? To pytanie zapewne zadawał sobie niejeden architekt, ale jak widać miasto istnieje, więc zamysł ich pracy był dobry. Prawie każdy budynek podtrzymywany był przez 15-20 metrowe pały. Około 10 takich pał potrzebne było do potrzymania domu . Dawniej pały były drewniane, dziś już betonowe. DOMY NA BARKACH Krótko ujmując są do domki na wodzie. Ceny gruntów w tym mieście są bardzo drogie, dlatego jako alternatywa powstały domki na wodzie. Niejeden z nas chciałby pochwalić się swoim pływającym kwadratem przed znajomymi. Takie barki stały się bardzo nowoczesne i funkcyjne. Przez ich popyt można określić je jako wizytówka Amsterdamu. ROWEROWA STOLICA Śmiało Amsterdam możemy określić jako rowerową stolicę świata. Rower, jak wiadomo to najprzyjemniejsza forma komunikacji między miejskiej, którym możemy dostać się w wybrane miejsce. Prawdopodobnie rowerów w tym mieście jest więcej niż ludzi. ODSŁONIĘTE OKNA Teraz ciekawostka dla fanów starych obyczajów. Holenderki zwyczaj to odsłonięte okna, które dawniej miały być symbolem wierności żony podczas nieobecności męża. DZIELNICA MIASTA Na pewno nie może zabraknąć najpopularniejszej dzielnicy miasta jaką jest Jordaan. Popularność swą zawdzięcza dzięki połączeniu obszarów mieszkalno-ogrodowych. W tej dzielnicy również znajdziemy ekskluzywne butiki i jadalnie. Życie wśród licznych targowisk tętni życiem. WETERYNARIA Według wiedzy, zaczerpniętej z portalu fajnepodroze najbiedniejsi mieszkańcy mogą liczyć na wsparcie ich pupila. Osobom o niskich dochodach raz do roku przysługuje możliwość odbycia bezpłatnej wizyty u weterynarza ze swoich zwierzęciem. ŁÓDŹ Z KOTKAMI Jeden pokusiłby się o piwnicę pełną kotków, natomiast drugi o wycieczkę do Poezenboot. Czyli schroniska dla kotków na łodzi. TAŃCZĄCE DOMY Określeniem tym nazywane są domy pochylone w bok. Nie wszystkie pały, które podtrzymują budynki zostały wymienione przez to zostało wiele drewnianych, które przez kontakt z wodą zmiękną, wtedy budynki przechylają się w jedną z czterech stron świata. Dziękuje za uwagę i mam nadzieję, że się podobało Graficzkę tzw. "przerywnikiem" pożyczyłam sobie od @ DmitrijSzojgu źródła: >Źródło nr 1< | >Źródło nr 2< 6 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rov 45 Opublikowano 2 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2022 (edytowane) Bardzo estetycznie napisane i super się czytało. Szczególnie spodobała mi się ciekawostka o schronisku na łodzi, fajny pomysł! Edytowane 2 Sierpnia 2022 przez Rov 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p00f 845 Opublikowano 2 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2022 Przeczytałem wszystko. Pięknie wykonanie. Nic tylko pogratulować. 1 1 Lubisz pić Oshee? Patrz ten klub jest dla Ciebie! KLIK A kitku lubisz? KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKHubiRide! 730 Opublikowano 2 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2022 (edytowane) Piękna i fajna ciekawostka + za chęci, estetykę . Edytowane 2 Sierpnia 2022 przez DmitrijSzojgu 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miley 700 Opublikowano 2 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2022 Holandia to ogólnie bardzo piękny kraj. Spędziłam tu już trochę czasu i dalej tu siedzę, i mogę szczerze polecić jakby ktoś chciał tu przyjechać na odpoczynek. Chociaż bardziej bym doradziła wybranie mniej zaludnionego miejsca, ponieważ można liczyć na spokój. Jeśli jednak chodzi o ludzi - są bardzo mili i nawet sami do Ciebie zagadują, aby spytać się tylko czy Twój dzień mija dobrze i jak się czujesz. Choć bardziej przeraża mnie tu kazirodztwo, które tu panuje. I dziwne zasady, jak np. gdy wzywasz karetke/policję bo coś się dzieje z Twoim dzieckiem - to musi ono być w swoim pokoju samo. Rodzic ma zakaz zbliżania się do dziecka dopóki odpowiednie służby nie przyjadą - nie rozumiem do końca tego. Co do okien - całkiem zabawnie to wygląda jak idziesz chodnikiem a tam dosłownie przed twoimi oczyma widać co ktoś robi w swoim salonie/kuchni i jeszcze potrafi się ta osoba do ciebie uśmiechnąć i pomachać XD Z tego co widziałam Holendrzy nie zaglądają nawet do czyichś okien, odwracają wzrok wręcz - ceni się tu bardzo prywatność i nie ma tak zainteresowania tym co twój sąsiad robi. Mają w ogóle tu zawsze otwarte przestrzenie - nie ma tu bram jak np. jest w Polsce żeby ktoś ci do ogródka nie wszedł. Tu mają może małe płoty. A rowerzyści to moja zmora. Mają swoje ścieżki na drodze przez co są one wąskie. Potrafią Ci znikąd wyjechać a Ty masz obowiązek być czujnym. Dużo tu też ogólnie starszych osób używających wózków elektrycznych, ale i też ludzie w przedziale 30-40 lat używają takich ze względu na to że geny jakie mają przez wiadomo co, dają im w kość i ich stawy szybciej siadają. No i jeśli ktoś chce tu przyjechać na zarobek to polecam wybrać Niemcy. W Niemczech są tańsze mieszkania, żywność, paliwo. Tu idzie niezłą kwotę zapłacić za coś mniejszego. Lepiej uzbierać pieniądze na mieszkanie w Niemczech blisko pracy i sobie żyć. Holendrzy potrafią mieć 20 euro za godzinę, jak nie więcej za zwykle wykładanie towaru w sklepie. A taki Polak za tyranie np. na magazynie odzieżowym dostanie może 12 euro jak nie mniej. Dużą ilość pieniędzy zabierają agencje (płacenie za mieszkanie i za ubezpieczenie, choć ubezpieczenie można sobie zwracać co miesiąc). Taka mała informacja, gdyby ktoś miał w planach wyjechać do Holandii pracować. ^^ 1 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turki geng 1 847 Opublikowano 2 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2022 Świetne ciekawostki!!!!!!!!! 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuszidoTHC 345 Opublikowano 7 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2022 (edytowane) fajna ciekawostka bylem w Amsterdamie dużo kofików i jest co zwiedzać! Każdemu polecam pojechać Edytowane 7 Sierpnia 2022 przez BuszidoTHC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi