Skocz do zawartości

Zablokowane Ciekawostki - Amsterdam

Aysza ツ
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

PSYCHA.gif.17d3b007fc347cc94e724a6b730eccb1.gif

5609-purple-verified.png

PIERWSI MIESZKAŃCY
Pierwsi osadnicy Amsterdamu, wcale nie mieli łatwo, a to dlaczego? Amsterdam to miasto na bardzo podmokłym terenie.

Z uwagi na liczne powodzie mieszkańcy musieli odnaleźć się w innej dziedzinie, żeby przetrwać. Czym zatem się zajmowano?
Odpowiedź bardzo prosta, skoro teren wodnisty i podmokły z łatwością można zajmować się rybołówstwem czy żeglugą.

9799-blue-verified.png
POTĘGA PORTU
Na początku była malutka zatoczka, która z biegiem czasu zamieniła się w port,
co pozwalało na wiele nowych możliwości zarobkowych.
Dzięki temu już w XV wieku Amsterdam był określany potęgą
regionalną
czy najbardziej zaludnionym miastem Europejskim. 

5609-purple-verified.png
ARCHITEKCI NIE MIELI ŁATWO
Jak wybudować przystań na podmokłym terenie? To pytanie zapewne
zadawał sobie niejeden architekt
, ale jak widać miasto istnieje,
więc zamysł ich pracy był dobry. Prawie każdy budynek podtrzymywany był przez 15-20
metrowe pały. Około 10 takich pał potrzebne było do potrzymania domu
. Dawniej pały były drewniane, dziś już betonowe. 

thumb-1920-951110.jpg

9799-blue-verified.png
DOMY NA BARKACH
Krótko ujmując są do domki na wodzie. Ceny gruntów w tym mieście są bardzo drogie,
dlatego jako alternatywa powstały domki na wodzie. Niejeden z nas chciałby pochwalić się
swoim pływającym kwadratem przed znajomymi. Takie barki stały się bardzo nowoczesne
i funkcyjne. Przez ich popyt można określić je jako wizytówka Amsterdamu. 

5609-purple-verified.png

ROWEROWA STOLICA
Śmiało Amsterdam możemy określić jako rowerową stolicę świata. Rower, jak wiadomo to najprzyjemniejsza
forma komunikacji między miejskiej, którym możemy dostać się w wybrane miejsce.
Prawdopodobnie rowerów w tym mieście jest więcej niż ludzi. 

9799-blue-verified.png

ODSŁONIĘTE OKNA 
Teraz ciekawostka dla fanów starych obyczajów. Holenderki zwyczaj to odsłonięte okna,
które dawniej miały być symbolem wierności żony podczas nieobecności męża. 

5609-purple-verified.png

DZIELNICA MIASTA
Na pewno nie może zabraknąć najpopularniejszej dzielnicy miasta jaką jest Jordaan. Popularność swą zawdzięcza
dzięki połączeniu obszarów mieszkalno-ogrodowych.
W tej dzielnicy również
znajdziemy ekskluzywne butiki i jadalnie. Życie wśród licznych targowisk tętni życiem. 

WS-42787.jpg

9799-blue-verified.png
WETERYNARIA 
Według wiedzy, zaczerpniętej z portalu fajnepodroze najbiedniejsi mieszkańcy mogą liczyć na wsparcie ich pupila. Osobom
o niskich dochodach raz do roku przysługuje możliwość odbycia
bezpłatnej wizyty u weterynarza ze swoich zwierzęciem. 

5609-purple-verified.png
ŁÓDŹ Z KOTKAMI 
Jeden pokusiłby się o piwnicę pełną kotków, natomiast drugi o wycieczkę do Poezenboot. Czyli schroniska dla kotków na łodzi. 

9799-blue-verified.png
 TAŃCZĄCE DOMY
Określeniem tym nazywane są domy pochylone w bok. Nie wszystkie pały, które podtrzymują budynki zostały wymienione
przez to zostało wiele drewnianych, które przez kontakt z wodą zmiękną,
wtedy budynki przechylają się w jedną z czterech stron świata. 

psycha_purp.png.2beac42ae676ddd473e6737e25828b73.png
Dziękuje za uwagę i mam nadzieję, że się podobało :31:
Graficzkę tzw. "przerywnikiem" pożyczyłam sobie od @ DmitrijSzojgu

źródła: >Źródło nr 1< >Źródło nr 2<

• LOVE <3 6
  • Mistrzostwo 1
  • Wkurzony 1

Bardzo estetycznie napisane i super się czytało.

Szczególnie spodobała mi się ciekawostka o schronisku na łodzi, fajny pomysł!

Edytowane przez Rov
  • Dzięki ! 1
  • LOVE <3 1

Przeczytałem wszystko. Pięknie wykonanie.

Nic tylko pogratulować.

• Dzięki ! 1
  • LOVE <3 1

Lubisz pić Oshee? Patrz ten klub jest dla Ciebie!

KLIK

A kitku lubisz?

KLIK

image.jpeg

Piękna i fajna ciekawostka + za chęci, estetykę :peepoLove:.

Edytowane przez DmitrijSzojgu
  • Lubie to ! 1
  • kekw 1

the.gif.89b03a30a44341808cbacf5e1bf452a0.gif.da2130f11b9b8396a1706e122709aece.gif

Holandia to ogólnie bardzo piękny kraj. Spędziłam tu już trochę czasu i dalej tu siedzę, i mogę szczerze polecić jakby ktoś chciał tu przyjechać na odpoczynek. Chociaż bardziej bym doradziła wybranie mniej zaludnionego miejsca, ponieważ można liczyć na spokój. Jeśli jednak chodzi o ludzi - są bardzo mili i nawet sami do Ciebie zagadują, aby spytać się tylko czy Twój dzień mija dobrze i jak się czujesz. Choć bardziej przeraża mnie tu kazirodztwo, które tu panuje. :stare: I dziwne zasady, jak np. gdy wzywasz karetke/policję bo coś się dzieje z Twoim dzieckiem - to musi ono być w swoim pokoju samo. Rodzic ma zakaz zbliżania się do dziecka dopóki odpowiednie służby nie przyjadą - nie rozumiem do końca tego.

Co do okien - całkiem zabawnie to wygląda jak idziesz chodnikiem a tam dosłownie przed twoimi oczyma widać co ktoś robi w swoim salonie/kuchni i jeszcze potrafi się ta osoba do ciebie uśmiechnąć i pomachać XD Z tego co widziałam Holendrzy nie zaglądają nawet do czyichś okien, odwracają wzrok wręcz - ceni się tu bardzo prywatność i nie ma tak zainteresowania tym co twój sąsiad robi.

Mają w ogóle tu zawsze otwarte przestrzenie - nie ma tu bram jak np. jest w Polsce żeby ktoś ci do ogródka nie wszedł. Tu mają może małe płoty. 
A rowerzyści to moja zmora. Mają swoje ścieżki na drodze przez co są one wąskie. Potrafią Ci znikąd wyjechać a Ty masz obowiązek być czujnym. Dużo tu też ogólnie starszych osób używających wózków elektrycznych, ale i też ludzie w przedziale 30-40 lat używają takich ze względu na to że geny jakie mają przez wiadomo co, dają im w kość i ich stawy szybciej siadają. 
No i jeśli ktoś chce tu przyjechać na zarobek to polecam wybrać Niemcy. W Niemczech są tańsze mieszkania, żywność, paliwo. Tu idzie niezłą kwotę zapłacić za coś mniejszego. Lepiej uzbierać pieniądze na mieszkanie w Niemczech blisko pracy i sobie żyć. Holendrzy potrafią mieć 20 euro za godzinę, jak nie więcej za zwykle wykładanie towaru w sklepie. A taki Polak za tyranie np. na magazynie odzieżowym dostanie może 12 euro jak nie mniej. Dużą ilość pieniędzy zabierają agencje (płacenie za mieszkanie i za ubezpieczenie, choć ubezpieczenie można sobie zwracać co miesiąc). Taka mała informacja, gdyby ktoś miał w planach wyjechać do Holandii pracować. ^^

• Lubie to ! 1
  • LOVE <3 2

image.png

fajna ciekawostka ;) bylem w Amsterdamie dużo kofików i jest co zwiedzać!  Każdemu polecam pojechać <3

Edytowane przez BuszidoTHC

2010545241_BuszidoTHC.gif.da6b4a6accfa38f2214092c08492b3ad.gif

•   Troll zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie