Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. kajusia 1 862 Opublikowano 22 Maja 2022 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2022 (edytowane) Czym właściwie jest Wysoko Wrażliwa Osobowość(WWO)? Wysoko wrażliwe osoby intensywniej słyszą, czują i widzą. Ciągle analizują i przetwarzają. Mózg takich osób nie odróżnia rzeczy ważnych od mniej istotnych, reagując na wszystkie tak samo silnie. W psychologii nazywamy takie osoby ponadprzeciętnie zdolnymi oraz wyjątkowo lub wysoko wrażliwymi (highly sensitive person, supersensitivity). Te pojęcia określają osoby, które przetwarzają informacje sensoryczne intensywniej niż osoby przeciętne. Można powiedzieć, że wysoko wrażliwych charakteryzuje delikatniejszy centralny system nerwowy, który w przeciwieństwie do układu osoby wrażliwej przeciętnie, intensywniej odbiera i przetwarza bodźce płynące z otoczenia. Czym charakteryzują się osoby wysoko wrażliwe? wysoki poziom empatii większa skłonność i chęć do niesienia pomocy brak asertywności tendencja do perfekcjonizmu - martwienie się o szczegóły umiejętność współczucia na głębokim poziomie przejmowanie się problemami innych tak mocno jak swoimi częściej dotyka ich poczucie winy, wstydu brak umiejętności szybkiego podejmowania decyzji silne przeżywanie krytyki trudności z radzeniem sobie ze stresem rozbudowana kreatywność duża wrażliwość na sztukę Wysoko wrażliwi to prawopółkulowce? U osób wysoko wrażliwych dominuję prawa półkula mózgu czyli ta bardziej kreatywna i odpowiedzialna za emocje oraz sferę uczuciową. U ludzi, których cechuje nadwrażliwość psychiczna, emocje najpierw przechodzą przez serce, zanim dotrą do mózgu. W dzieciństwie osoby wysoko wrażliwe uważane były zwykle za nadaktywnych i niezdolnych do skupienia, ponieważ ich nastawione wielozadaniowo mózgi nudzą się wykonywaniem tylko jednej czynności naraz. W towarzystwie takie osoby uchodzą za naiwnych, niedojrzałych i impulsywnych. Według statystyk od 75 do 85 proc. ludzi wykazuje dominacje lewej półkuli, co oznacza że prawopółkulowcy to mniejszość, ale to dobrze, bo tylko cechy występujące w mniejszości można uznać za unikalne. Wysoko wrażliwi mają ogromny potencjał emocjonalny, który będzie im ciążył tak długo jak nie nauczą się jak go poskramiać. WWO - POTENCJAŁ CZY CIEZAR? Ludzie z wysoką wrażliwością odbierają więcej informacji niż przeciętni ludzie, ponadto z większym natężeniem. Takie zjawisko nazywamy hiperestezją, czyli posiadaniem pięciu nadzwyczajnie wyostrzonych zmysłów. Co to oznacza w praktyce? Że na przykład potrafisz rozpoznać już od pierwszych taktów fragment jakiegoś utworu muzycznego lub zidentyfikować wszystkie składniki potrawy po pierwszym kęsie. Jest to wyjątkowe ale na dłuższą metę męczące. Dzięki temu talentowi posiadasz większą wiedze o świecie i szybciej się uczysz oraz jesteś w stanie doznawać niezwykle zmysłowej rozkoszy, stanów wręcz euforycznych czy orgazmicznych...aczkolwiek nie bez przerwy. Po pewnym czasie układ nerwowy się przegrzewa. I wtedy wyperfumowani ludzie w windzie czy autobusie wywołują mdłości, uwierające metki i szwy w ciuchach doprowadzają do szału a zbyt oświetlone ulice powodują potworny ból głowy i złe samopoczucie. Wysoka wrażliwość może strasznie przytłoczyć. Prawa półkula zajmuje się myśleniem rozgałęzionym, błyskawicznym, emocjonalnym, intuicyjnym i skojarzeniowym. Oznacza to, że mózgi prawopółkulowe potrzebują wyzwań i komplikacji, ponieważ wtedy najlepiej pracują. Mózgi takich osób nieustannie coś mielą więc trzeba je karmić. Osoby wysoko wrażliwe potrzebują dużo uczuć, pieszczot i zachęty. Są bardzo przenikliwi i widzą pewne rzeczy szybciej od innych co skutkuję frustracją gdy nikt nie słucha ich ostrzeżeń. Dlatego zazwyczaj nie odzywają się nie pytane i cierpią w milczeniu. Przez to czują się osamotnieni i niezrozumieni. Definicja WWO w praktyce Elain N. Aron, psychoterapeutka wyjaśnia co oznacza bycie WWO w praktyce: „Większość ludzi potrafi ignorować syrenę ambulansu, jaskrawe światła, nietypowe zapachy, bałagan i rozgardiasz. Wysoko wrażliwym one bardzo przeszkadzają. Większość ludzi może odczuwać zmęczenie pod koniec dnia spędzonego w galerii handlowej i muzeum, ale z przyjemnością przyjmie zaproszenie na wieczorną imprezę. Wysoko wrażliwi potrzebują po takim dniu trochę samotności. Czują się roztelepani, nadpobudzeni. Większość ludzi, wchodząc do pomieszczenia, zauważa meble, innych zebranych i… mniej więcej tyle. Wysoko wrażliwi z miejsca automatycznie rejestrują panującą tam atmosferę, oznaki wzajemnej życzliwości i niechęci, zaduch lub świeżość powietrza, charakter osoby, która układała kwiaty” WYSOKO WRAŻLIWOŚĆ TO NIE CHOROBA!!! WWO może być przypadkiem każdego, niezależnie od wieku i płci. Hiperwrażliwość nie zalicza się do chorób ani zaburzeń psychicznych. Ta przypadłość może do nich doprowadzić ale nie nimi być! Warto zaznaczyć że najczęściej dzieje się tak wtedy kiedy osoba wysoko wrażliwa czuję się wyobcowana i niezrozumiana przez innych, prowadzi to nie tylko do frustracji ale także do poczucia żalu stanów depresyjnych, a w najgorszym przypadku myśli samobójczych. Jak radzić sobie z WWO? Mimo, że wysoka wrażliwość to nie zaburzenie psychiczne to może być ogromnym ciężarem dla osób które jej nie rozumieją. Blokowanie swoich emocji może prowadzić do opłakanych skutków. Najważniejszą rzeczą jest zrozumienie własnych potrzeb i emocji, poznanie schematów własnych zachowań. Idealnym pomysłem są tez czynności wyciszające, uspokajające. Można zaliczyć do nich słuchanie muzyki, śpiew, malarstwo, pisanie, rękodzieło lub czytanie. JAK KOCHAJĄ WYSOKO WRAŻLIWI? Osoby WWO najczęściej szukają silnych partnerów ponieważ same wnoszą do związku cechującą ich kruchość. Są zatem podatni na uroki osób narcystycznych odznaczających się niska inteligencja emocjonalna. Ich pragnienie dopełniania się z partnerem oraz myśli, że będą w stanie go zmienić często kończą się bolesnym rozczarowaniem. Wysoko wrażliwi przejmują w związku role opiekuna, dzięki empatii łatwo rozpoznają potrzeby drugiej osoby chcąc jak najszybciej je realizować. Niemal bezbłędnie wyczuwają emocje drugiej osoby, co skłania ich do naprawienia złego samopoczucia partnera/bliskiej osoby. Często też osoby wysoko wrażliwe pragną wyłącznie dawać, nie biorąc nic w zamian. W związku osoby WWO powinni bardziej się pilnować i pamiętać o stawianiu wyraźnych granic. “Wysoko wrażliwe osoby cierpią bardziej, ale też kochają mocniej. Marzą głębiej, doświadczają szerzej. Kiedy jesteś wrażliwa, żyjesz w tym niezwykłym świecie w każdym znaczeniu tego słowa.” Victoria Ericson ~PODSUMOWANIE~ Jak widać WWO to bardzo ciekawa przypadłość. Niestety często bagatelizowana już od najmłodszych lat. By móc w pełni korzystać z tego daru należy pierw go zrozumieć. Wysoka wrażliwość wcale nie musi być dla nas ciężarem a co gorsza powodem do wstydu. Pamiętajcie że taka przypadłość może zdiagnozować tylko SPECJALISTA! KILKA SŁOW ODE MNIE Zgaduję, że większość z was nie wiedziała w ogóle o takiej przypadłości. Myślę, że wprowadziłam was trochę w temat a nawet kto wie? może niektórzy po części się z nim utożsamiają. Chciałam też aby ludzie którzy tak jak ja należą do wysoko wrażliwych mogli się czuć swobodnie na naszym forum. Dziękuje za przeczytanie artykułu i zachęcam do komentowania! /źródła dziendobry.tvn.pl www.wsb.pl www.otopsychologia.pl zwierciadlo.pl Edytowane 22 Maja 2022 przez kajusia 10 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piesolkruk 24 Opublikowano 22 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2022 super Kajusia oby tak wiecej 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mihuj 245 Opublikowano 22 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2022 (edytowane) Zawsze mnie to ciekawiło dlaczego osobowości dyssocjalne zawsze są postrzegane jako zaburzenie, a osobowości wysoko empatyczne już nie. Dlaczego niby wysoka empatia miałaby być wyznacznikiem bycia normalnym człowiekiem a posiadanie osobowości makiawelistycznej jest brane jako zaburzenie. Przecież jak widzimy nawet osobowość wysoko empatyczna ma swoje wady więc można by ją było także zaklasyfikować jako zaburzenie. Moim zdaniem relacje między ludźmi są skomplikowane, wyznacznikiem normalności nie może być to czy jestem dla kogoś miły, różne osobowości to naturalna kolej rzeczy która tworzy porządek wśród ludzi. Żadna osobowość nawet psychopatyczna nie powinna być nazywana zaburzeniem. Fajny artykuł. Edytowane 22 Maja 2022 przez mihuj 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SK atusiek 441 Opublikowano 22 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2022 Mega ładny artykuł 😄 + poleciał za starania 🙂 Oby tak dalej 🙂 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Założyciel Sieci Ride! 2 144 Opublikowano 22 Maja 2022 Założyciel Sieci Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2022 Jestem z Ciebie turbo dumny @kajusia❤️ Odpowiednia osoba na odpowiednim miejscu i @Mrs.Ana potrafiła odpowiednia motywacje w Tobie obudzić, poczucie wartości oraz chęć do tworzenia 🙂 jeszcze raz, świetna robota ! 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joe 76 Opublikowano 22 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2022 Super robota, lecz jak kopiujesz usuń formatowanie, proszę. Powodzonka 🙂 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajusia 1 862 Opublikowano 22 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2022 2 minutes ago, Bosse said: Super robota, lecz jak kopiujesz usuń formatowanie, proszę. Powodzonka 🙂 Zwrócę na to uwagę przy następnym artykule, dziękuję za radę! 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orvvzmxx 422 Opublikowano 22 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2022 Ulala kochana ale sie postaralas brawo buziak❤️ 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Florek 226 Opublikowano 23 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2022 Temat naprawdę ciekawy. Świetna robota Kaja oczywiście + leci. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2022 Świetny artykuł! Widać, że czujesz się w tych tematach jak ryba w wodzie. Czytałam go aż dwa razy i nie widziałam błędów. Ciekawy teamt, dobrze obrana konstrukcja i idealne wykonanie. Jak dla mnie bomba! 🥰 Czekam na więcej. Coś z tego WWO mam 😅 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WILLY WONKA 1 323 Opublikowano 23 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2022 Ciekawy artykuł, może kolejny o DDA ? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajusia 1 862 Opublikowano 23 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2022 20 minutes ago, MaRazm R.I.P. said: Ciekawy artykuł, może kolejny o DDA ? oo, super pomysł! 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sunnl3y 16 Opublikowano 23 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2022 Zajebista robota!! 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Schatzi 19 Opublikowano 23 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2022 Fajnie że przybliżyłaś temat osobom, które nie wiedziały o istnieniu takiej przypadłości. Mi osobiście temat jest bardzo bliski i znany dlatego wiem jak trzeba być wyrozumiałym a także cierpliwym w stosunku do takiej osoby. Dobra robota 😊 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alkoholik 37 Opublikowano 26 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2022 Ja tez jestem wrażliwy na procenty w alkoholu xD 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi